čtvrtek 29. ledna 2015

čtvrtek 15. ledna 2015

Samba v kapkách deště





Krajky z mořské pěny


Vzdělávací spolek uměleckých řemesel Praha připravuje pro Kongres OIDFA 2016 projekt s názvem

KRAJKY Z MOŘSKÉ PĚNY
Předlohy pro techniku paličkované krajky
Podvinek ke stažení v originálním rozlišení
PŘEDLOHU PO STAŽENÍ KOPÍRUJTE NA A3

Výplně: libovolně zvolené pevné vzory paličkované krajky. Vhodné jsou kombinace plátnových vazeb, řetízky a ozdobné okraje.
Barva: pouze bílá Materiál: bavlna, len, čalounické nitě 24, mulinky, pletací bavlny bez nopků
Termín odevzdání: PROSINEC 2015.

Krajky můžete odevzdat v kurzech VSUR Praha a na všech akcích, kterých se VSUR zúčastní. Poštou můžete zaslat na adresu Holečkova 61, 150 00 Praha 5.

Paličkovat začínejte ve směru šipky, práci ukončete smykováním v rovině. Používejte vždy 2 síly materiálu a vytvořte strukturu. Polohodové plochy volte uváženě, musí být alespoň z osmi párů a musí mít pevný okraj. Dokončené krajky opatrně a lehce natužte krajkářským tužidlem.

Všechny pilné krajkářky z celé České republiky, zveme Vás ke spolupráci. Upaličkované krajky budou součástí české expozice při Kongresu OIDFA 2016.

čtvrtek 8. ledna 2015

New Horizons





Jestli se vám jméno tohoto příspěvku zdá nějak povědomé, nemýlíte se. Moje rekreační záliba ve hvězdách a vesmíru obecně se občas promítne i do pozemských věcí. Původně jsem chtěla příspěvek nazvat trochu jinak - nejlépe zkombinovat fialový Deep Purple a černý Event Horizon (event horizon je označení pro hranice černé díry). Jenže Event Horizon je také horrorový sci-fi film, ze kterého mi stále běhá mráz po zádech, a kombinace Deep Horizon pro změnu připomínala Deepwater Horizon, což byla ropná plošina, která se v dubnu 2010 potopila v Mexickém zálivu zanechavše za sebou ekologickou katastrofu. Tak nakonec zvítězilo New Horizons, což je jméno vesmírné sondy, která právě dnes 14.7.2015 ve 13:49:57 našeho času, po devítileté cestě Sluneční soustavou proletěla kolem planety Pluto a uhání dál.
Historický okamžik. Sonda New Horizons těsně minula záhadné PlutoNew Horizons