Těsto: 6 vajec, 6 polévkových lžic cukru, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 3 polévkové lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva; pečící papír, tuk a mouka na vymazání
Krém: 150g mletých ořechů, 5 lžic mléka (může být i víc), 150g cukru, 250g másla, 2 balíčky vanilkového cukru,
2 banány
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, který vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme moukou. Pečeme cca 15 minut na 160 stupňů (raději to hlídáme, těsto nesmí být přesušené - jakmile se začne odlupovat od papíru, je upečené). Upečené těsto sesuneme z plechu a necháme vychladnout.
Mleté ořechy rozmícháme s horkým mlékem a necháme trošku zchladnout. Mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny a nakonec přidáme ořechy.
Plát těsta po vychladnutí natřeme krémem, středem položíme podélně banány, přehneme a konce lehce přimáčkneme. Vrch můžeme přelít čokoládou.
Kdo má strach, že by mu těsto mohlo při přehýbání prasknout, může použít osvědčené těsto na roládu: Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zapracujeme 5 lžic krystalového cukru a následně i 5 žloutků. Nakonec do hmoty lehce vmícháme 5 lžic polohrubé mouky se 2 lžícemi kakaa. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, který předem vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme 15 minut při 160°C. Hotové těsto necháme lehce prochladnout, přehneme na půl (papír nám to usnadní) a necháme vychladnout.
Krém: 150g mletých ořechů, 5 lžic mléka (může být i víc), 150g cukru, 250g másla, 2 balíčky vanilkového cukru,
2 banány
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme kakao, mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, který vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme moukou. Pečeme cca 15 minut na 160 stupňů (raději to hlídáme, těsto nesmí být přesušené - jakmile se začne odlupovat od papíru, je upečené). Upečené těsto sesuneme z plechu a necháme vychladnout.
Mleté ořechy rozmícháme s horkým mlékem a necháme trošku zchladnout. Mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny a nakonec přidáme ořechy.
Plát těsta po vychladnutí natřeme krémem, středem položíme podélně banány, přehneme a konce lehce přimáčkneme. Vrch můžeme přelít čokoládou.
Kdo má strach, že by mu těsto mohlo při přehýbání prasknout, může použít osvědčené těsto na roládu: Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zapracujeme 5 lžic krystalového cukru a následně i 5 žloutků. Nakonec do hmoty lehce vmícháme 5 lžic polohrubé mouky se 2 lžícemi kakaa. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, který předem vymažeme a vysypeme moukou. Pečeme 15 minut při 160°C. Hotové těsto necháme lehce prochladnout, přehneme na půl (papír nám to usnadní) a necháme vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat