Celé Spojené státy dnes slaví Den díkůvzdání. Pro vás, kdož netušíte, co je to vlastně za svátek, jen krátké vysvětlení. Je to připomínka první úrody, o kterou se podělili první američtí osadníci s původními obyvateli, tedy Indiány. I když, spíš to bylo naopak, Indiáni se podělili s osadníky, když viděli jejich bídnou úrodu. Tradiční rodinné večeře se nemohou obejít bez krocana a protože krocaní pečínka není v našich krajích na talíři vidět často, mám tu jeden osvědčený recept.
Krocan na whisky
Koupíme pětikilového krocana (pro šest osob) a láhev dobré whisky. Dále budeme potřebovat sůl, pepř, olivový olej a špek.
Krocana poklademe špekem, zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Předehřejeme troubu na 200°C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla.
Poté uložíme krocana na pekáč, podlijeme vodou a vložíme do trouby. Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla.
Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250°C, ať trouba pořádně bručí. Dame si dalšího panáka a nebo radši dva.
Po půl hodině ptáka otočíme a nadále bedlivě hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie a pořádně si loknem.
Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a krocanou prodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzmese neupálili uo ty zatrracený dvéře vod trouby.
Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak.
Kruvacana pečem další dři hodinkýý (pravi!delně podlíváme a uotáčíme) a každých deset minud dem čúrat.
Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z grozana.
Dofřejem si ježdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen.
Zúédnem tóo prokladýo ffóógla z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos.
Dáúuúáme uéélkýho majzla na uk! louznutí na zamaštťěnýým liinoúlluélu.
Néllsze-li tomu zabránid, szskuszszsimesze zsznoúúa póószszsdááuitna nohýýý... áááaúú... uonojetostejnějedno!
Trošku se prospíme a příští den sníme krocana studenýho s majonézou a s aspirínem :)
čtvrtek 24. listopadu 2011
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat