pondělí 4. května 2009

Májový výlet

O prodlouženém víkendu jsme se vypravili na výlet do Česko-saského Švýcarska. Původní cíl, Pravčická brána a Hřensko, vzal rychle za své díky nekonečnému proudu turistů a naprosté absenci parkovacího místa. Jediné, čeho tu bylo dost, byli vietnamští trhovci se svými neodmyslitelnými stánky :(

Náhradní plán nás zavedl mimo jiné na Děčínský Sněžník. Cesta je v mapě jasně a přehledně značená červenou a zelenou turistickou značkou. Jak už to tak bývá, když je stejný cíl, jsou rozdílná výchozí místa. V tomto případě jsou od sebe místa vzdálena jen nepatrně - jediný kilometr. Vedeni vrchním slepýšem, tedy mnou, jsme nejprve zaparkovali na nesprávném místě a pak vyrazili po zelené v domnění, že jdeme po červené. Že v půli cesty zelená ukazovala kamsi doleva na louku, to nás sice zaujalo, ale podle mapy to bylo přeci víceméně rovně, takže jsme ji vesele ignorovali. Navíc, další značka nikde v dohledu nebyla. Nerozhodil nás ani fakt, že značení zmizelo i z naší cesty a po dalším kilometru se pomalu vytratila i ta cesta :)
Na místní posed, na kterém už léta nikdo kromě kůrovce neposedával, jsme vyslali Jeníčka, jestli někde neuvidí světýlko z rozhledny na vrcholu Sněžníku. Neviděl, jak jinak. I přesto jsme se rozhodli vyrazit lesem nahoru do kopce, kde jsme předpokládali, že by rozhledna mohla být. Cestou jsme minuli vchod do opuštěného fluoritového dolu, což mě trochu znervoznělo, ale místo šíření paniky jsem si flegmaticky plánovala, co budu dělat, až se začnu propadat. Kopec byl plný suchého listí a velkých balvanů, což oboje dost znesnadňovalo postup, přesto jsme po čtvrthodince usilovného pochodu uslyšeli hlasy těch, kteří cestu našli na první pokus, a dokonce se na nás mezi stromy usmála i rozhledna.

Cestou zpět jsme se usilovně drželi značky, abychom zjistili, kam vlastně mířila ta šipka, kterou jsme cestou tam přešli. Po šíleně kamenité cestě jsme došli na louku :) kde jsme objevili další značení zakryté letošními výhonky černého bezu. No, a pak jsme neměli bloudit.


Další cíl jsme našli mnohem snáze, na Zlatý vrch totiž vede značka jen jedna :) Zlatý vrch je nevysoký kopec nedaleko obce Líska u České Kamenice, kde byly odkryty mohutné čedičové varhany, mohutnější než slavná Panská skála u Kamenického Šenova. Celý vršek kopce je porostlý bukovým lesíkem, takže varhany nejsou vidět zdaleka. O to příjemnější je překvapení, že tam opravdu jsou :)

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Ez gyönyörű! És félelmetes!