neděle 17. března 2013

Kringel


Bloumaje po Facebooku, objevila jsem obrázek čehosi pečeného, co vypadalo moc zajímavě - uznejte sami:


Je to estonský Kringel a naštěstí byl v komentářích odkaz na stránky Moniky Brýdové, kde je následující recept: V pekárně nebo ručně zadělejte kynuté těsto z: 300g hladké mouky, špetky soli, 120ml mléka, 15g čerstvého droždí nebo přiměřeně sušeného, 30g másla, 1 žloutku, 1 polévkové lžíce cukru. Než vykyne, připravte si směs na potření placky z: 50g másla, 4-5 lžic krupicového cukru, 3 rovných lžiček skořice. Máslo jednoduše utřete s cukrem a skořicí. Vykynuté těsto vyválejte na co nejtenčí placku a potřete skořicovou směsí. Pak placku po delší straně stočte do rolády a tu podélně rozřízněte vejpůl. Obě části pak opatrně promotejte do kroucené šňůry a tu stočte do kruhu. Asi takhle:


Protože se mi zdálo, že to není zas až tak komplikované, usoudila jsem, že to bychom s mamkou rozhodně zvládly. Oproti původnímu receptu jsme naprosto automaticky a bez přemýšlení udělaly dvojitou dávku těsta, protože ji tak děláme vždycky. A jak se později ukázalo, rozhodně to nebyla chyba :) Těsto by asi mělo být trochu tužší jako na vánočku. Ale ani s naším měkčím těstem to nebylo nijak složité a všechno se docela podařilo. Pekly jsme asi 30 minut na 150 stupňů, ale řiďte se vlastní zkušeností se svojí troubou.


Do náplně jsme daly víc skořice, použily jsme rovnou skořicový cukr a navíc jsme přidaly mandlové lupínky. Při stáčení pramenů je potřeba dávat trochu pozor, aby se jednotlivé vrstvy příliš nerozlezly, ale i kdyby - je to tak dobré, že by to jistě nikomu nevadilo. Jak si všimli už u Brýdů, hotový moučník připomíná trdelník, obzvlášť, když je teplý. My jsme náš první kringel stihli jen pocukrovat a snědli jsme ho na stojáka rovnou z plechu :)


Žádné komentáře: